Huizenprijzen Tilburg stijgen licht

Meer starters vinden het nu een gunstige periode om een huis te kopen. Ook in Tilburg groeit het vertrouwen in de woningmarkt. Volgens cijfers van makelaarsorganisatie NVM stijgen de huizenprijzen in Tilburg en omgeving weer. Met diverse regelingen is het aantrekkelijker gemaakt om een woning te kopen.

In het derde kwartaal van 2013 is de prijs van Tilburgse woningen gemiddeld met 1,1 procent gestegen in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar. Vergelijk je de cijfers met dezelfde periode vorig jaar, dan daalde de huizenprijs nog wel met 6,6 procent.

Eerder dit jaar stelde de gemeente 400.000 euro beschikbaar om vanaf 1 juli weer startersleningen uit te kunnen geven aan koopstarters op de woningmarkt. Ook met constructies als All-in kopen en een starterslening gefinancierd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, is de huizenmarkt in Tilburg gestimuleerd.

Duo-koopregeling
Momenteel kunnen starters op de koophuizenmarkt bij bepaalde projecten gebruik maken van BijZonderPlan, zoals in nieuwbouwwijk Groeseind waar met een duo-koopregeling de financiering over twee partijen wordt gesplitst. Een hypotheekbank financiert de waarde van de woning, de grondbank financiert de waarde van de grond. De woningprijs wordt hiermee losgekoppeld van de grondprijs.

“Het plan ‘kopen zonder grond’ is de nieuwe financieringsvorm anno nu”, volgens BijZonderPlan. “Het biedt kopers lagere maandlasten, meer vermogensopbouw en de woningen worden bereikbaar voor starters met een kleinere portemonnee. Dankzij de lagere koopsom is er acht tot vijftien procent minder aantoonbaar inkomen nodig om de financiering rond te krijgen.”

Tussenwoningen verkopen beter
In Tilburg zijn in het derde kwartaal van 2013 zo’n 24 procent meer transacties door NVM-makelaars gesloten in vergelijking met een jaar eerder. Vooral tussenwoningen doen het goed, volgens de cijfers van NVM. De gemiddelde woningprijs in Tilburg en omgeving is nu 205.000 euro.

NVM-voorzitter Ger Hukker noemt verschillende redenen voor het aantrekken van de woningmarkt: “Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid. Een deel van de consumenten heeft het gevoel dat de prijzen het dieptepunt bereikt hebben. Koopwoningen worden daarnaast steeds aantrekkelijker ten opzichte van huurwoningen, omdat de huurprijzen stijgen. Bovendien hebben velen de verhuiswens al lange tijd uitgesteld en gaan zij nu bewegen.” 

Bron: Dichtbij.nl<< Naar nieuwsoverzicht
Verkochtbord