‘Nul op de meter heeft de toekomst’

Aan de rand van het dorpscentrum van Abcoude worden in Land van Winkel ongeveer tweehonderd gevarieerde woningen ontwikkeld. Het nieuwbouwproject kenmerkt zich door het feit dat voor de energievoorziening van de woningen geen gebruik meer wordt gemaakt van aardgas, maar van elektriciteit. “Door slimme installatietechnieken toe te passen streven we er naar om de woningen zo energiezuinig mogelijk te maken,” zegt Michel Heijneman van Janssen de Jong Projectontwikkeling uit Bodegraven. “De EPC norm staat nu op 0,4 maar het streven is er op gericht om uiteindelijk op een energie-neutrale 0,0 uit te komen.”

Door PIET van BUUL

Eén van de eerste deelplannen in Land van Winkel, die door Janssen de Jong worden ontwikkeld is Buitenplaats ‘De Baronie’. Het middelpunt van de Baronie vormt het appartementengebouw ‘Het Landhuis’, bestaande uit zes luxe appartementen en een penthouse. Vier cottagewoningen en twee riante twee-onder-een-kapwoningen completeren de buitenplaats. “De belangstelling is erg groot,” vertelt Michel. “Als het meezit zijn in de loop van september alle woningen verkocht en wellicht kunnen we nog dit jaar met de bouw beginnen. De Baronie ligt aan de rand van de wijk en vormt straks het visitekaartje van Land van Winkel. Begin juli zijn we ook gestart met de verkoop van de tweede fase bestaande uit vierentwintig woningen in de deelfase De Dorpse Buurt. Ook daarvan verloopt de verkoop voorspoedig. Er zijn er inmiddels zeven verkocht en nagenoeg alle woningen zijn momenteel in optie genomen. Verwacht wordt dat we in het begin van volgend jaar ook hier met de bouw kunnen gaan beginnen.”

Een wijk zonder gas

“De regelgeving voor wat betreft het energieverbruik wordt steeds strenger,” zegt Michel. “De EPC norm ofwel Energie Prestatie Coëfficiënt waarmee de energiezuinigheid van de woning wordt uitgedrukt is in dit project momenteel gemiddeld 0,4 of lager en uiteindelijk willen we in de nabije toekomst naar het ontwikkelen van woningen met een EPC van nul of zelfs met een negatieve EPC. Dat wil zeggen dat een woning dan zelfs meer energie levert dan het gebruikt. Met die toekomstige ontwikkeling houden we met de bouw op een aantal punten al rekening. Er wordt in deze wijk dus bijvoorbeeld geen gasnet aangelegd. De energievoorziening voor de woningen bestaat volledig uit elektriciteit. Elke woning wordt in de ontwerpfase op installatiegebied apart doorgerekend op de EPC norm. Sommige woningen voldoen daar vanwege een gunstige ligging en bezonning zonder aanvullende installaties al aan. Andere woningen hebben nog wat extra zonnepanelen nodig om binnen de norm te komen. Bij het deelplan ‘De Baronie’ nabij de entree van de wijk komt een apart parkeergebouw met zonnepanelen op het dak. De stroom die hiermee wordt opgewekt, wordt direct terug geleverd aan de woningen op ‘De Baronie’.”

Lucht/water warmtepompen

Naast het gebruik van zonnepanelen, worden alle woningen in Land van Winkel van een lucht/water warmtepomp installatie voorzien. Michel: “Je kunt een dergelijke installatie het beste vergelijken met een soort omgekeerde airco. Maar in plaats van lucht te koelen, wordt door zo’n warmtepomp juist restwarmte uit de buitenlucht gehaald en wordt dit middels een proces van verdamping en compressie omgezet in energie, waarmee het water in het boilervat in de woning wordt verwarmd. Zo brengen we het water op een constante temperatuur van circa vijfendertig graden voor de lage temperatuur vloerverwarming. Enkel het douche- of afwaswater hoef je nog maar bij te verwarmen om heet water van zestig graden te krijgen. Van dit warme water heeft iedere woning een buffervat met voldoende capaciteit om een gezin dagelijks te voorzien van warmwater. Verder hebben we er voor gekozen om alle verblijfsruimten in de woningen te voorzien van lage temperatuur vloerverwarming. Dat is een comfortabele manier van verwarmen en levert een veel groter oppervlak op voor warmteafgifte dan traditioneel met kleine radiatoren en hoge watertemperaturen. Het is dus simpelweg veel efficiënter, en bovendien heb je geen radiatoren meer in je woning”

Ontwikkeling staat niet stil

Veel aandacht wordt ook besteed aan de isolatie van de woningen. In ‘De Baronie’ wordt bijvoorbeeld al gebruik gemaakt van drielaags glas in combinatie met een optimale gevelisolatie. “In landen als Noorwegen Zweden en Duitsland heeft men al veel ervaring met drielaags glas. Van die kennis maken wij ook gebruik,” zegt Michel. “De markt is voortdurend op zoek naar oplossingen. Maar wij merken dat ook onze kopers er steeds meer bewust mee bezig zijn. Mensen zien steeds meer het voordeel van energiebesparing waardoor de maandelijkse kosten aanzienlijk worden gedrukt. Het toekomstig streven is om te komen tot een optimum in de opwekking van eigen energie in de woning, dat wil zeggen om uiteindelijk net zo veel energie zelf op te wekken als je verbruikt. Dat is verreweg de meest optimale situatie en wel zo goed voor het milieu.<< Naar nieuwsoverzicht
AbcoudeAbcoudeAbcoudeAbcoude