Primeur energiegarantie woningen Vlijmen

Eind dit jaar komt er een Energie Rendements Garantie en Waarborg voor nieuwbouwwoningen. Niet alleen krijgen kopers daarmee zwart op wit dat de beloofde energieprestaties van de woning in ieder geval drie jaar worden waargemaakt, banken zullen met de garantie ruimere financieringsmogelijkheden bieden.

Geerpark, de energiezuinige wijk in Vlijmen, is proefproject voor het systeem. Dat zegt Joost Engelkes, regiomanage bij Janssen de Jong. De projectontwikkelaar uit Son en Breugel is betrokken bij   Geerpark. Eind dit jaar, zo verwacht hij, is de waarborg een feit.

Janssen de Jong is een van de partijen die vorig jaar voor de energiewaarborg ging samenwerken met SWK, de organisatie die voor de grotere aannemers woningen certificeert. Er is tot nu toe alleen een energieprestatiegarantie van Bouwgarant  voor mensen die hun woning laten verbouwen om het energieverbruik terug te dringen.

Met de garantie kunnen kopers naar SWK stappen als blijkt dat hun nieuwe woning niet zo energiezuinig lijkt als vooraf is toegezegd. De nieuwste  energiesystemen maken het mogelijk om uit te lezen of het energiegebruik verband houdt met de manier van leven van de bewoners. Wie lang onder de douche staat of de centrale verwarming graag een tandje hoger zet zal daardoor meer energie gebruiken en afwijken van het standaardgebruik van de woning. Die standaard, die   de basis vormt voor de garantie, moet nog worden uitgewerkt. „De definitie van nul op de meter was er nog niet nadrukkelijk genoeg. Het is aan ons en SWK  om die goed  rond te krijgen”, aldus Engelkes.

Als blijkt dat het energieverbruik afwijkt, kan SWK een energiecoach inschakelen om het gedrag van de bewoners aan te passen. „Zo leren ze om alles uit hun huis te halen.”

Overigens zijn er meer factoren dan de bewoners. Ook een zachte of strenge winter kan van invloed zijn op de energierekening.

Met de verkoop van woningen in Geerpark loopt het storm. Van de vierentwintig huizen die in juni in de verkoop gingen is volgens Engelkes negentig procent verkocht. In november gaan in Hof van Morgen weer dertien woningen in de verkoop. Engelkes: „De gemeente Heusden moet er voor zorgen dat de grond bouwrijp is en heeft moeite om het bouwtempo bij te benen.” Zomer volgend jaar staat de volgende fase van Geerpark op de rol en start de aanleg van het park.

Bron: BD, door Bertjan Kers<< Naar nieuwsoverzicht