Woningmuur als warmtebron

In Delden worden deze week twee woningen gebouw die worden voorzien van een warmtewinmuur. De woningen worden gebouw in het plan De Regge in de nieuwbouwwijk Braak-West. kenmerk van een dergelijke muur is dat de gevel als warmtebron dient. Het levert de bewoners een energiebesparing op van 45% zegt de bouwer, Janssen de Jong Bouw Hengelo.

Janssen de Jong ontwikkelde het concept van de warmtewinmuur in 2004 en heeft dit in samenwerking met de TU Eindhoven en de TU Delft geperfectioneerd. De warmtewinmuur is even simpel als innovatief, zegt regiomanager Rob Gerritsjans. In plaats van de bodem als energiebron te gebruiken zoals je vaak bij andere energiezuinige woningen ziet, onttrekt de warmtewinmuur de energie aan de buitenlucht met behulp van de buitenmuur. De woningen krijgen ook geen gasaansluiting, wat een forse besparing in de energielasten oplevert.  De vermindering van de CO2-uitstoot is 350 kilogram. In combinatie met zonnepanelen is een dergelijke woning volledig energie neutraal te maken. De terugverdientijd is zes jaar.

Het principe van de warmtewinmuur gaat uit van een met glycol gevuld leidingstelsel, dat is aangebracht in de prefab buitenmuur, een zogeheten sandwichelement met passiefbouw. Dit is een specifieke constructiewijze voor gebouwen met een goed binnenklimaat gedurende de winter zowel als in de zomer, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. Via een warmtepomp wordt water op een temperatuur gebracht en met behulp van een slimme thermostaat via een leidingstelsel door een woning getransporteerd en/of wordt gebufferd voor gebruik op een later tijdstip.  De woningen in Delden worden in amper drie maanden gebouwd, dankzij de toepassing van een geprefabriceerd bouwsysteem. Ze komen te staan in het plan De Groene Wig.
 
Meer info is te vinden op www.warmtewinmuur.nl en over de groene wig op www.groenewig.nl
 
Bron: De Twentsche Courant Tubantia


<< Naar nieuwsoverzicht
warmtewinmuur