Amsterdam - Kinderdagverblijf Wipsa-Kids en zorgappartementen

Het kinderdagverblijf Wipsa Kids was gevestigd in een tijdelijke huisvesting en met de Bijlmervernieuwing diende het kinderdagverblijf hierom verplaatst te worden naar een definitieve locatie. Deze locatie is gevonden nabij de nieuwe Brede School aan de Echtenstein.

Boven het kinderdagverblijf zijn, in opdracht van Stichting Philadelphia Zorg, 16 zorgappartementen inclusief bijbehorende functies gerealiseerd. De ligging van het complex, nabij de doorgaande Gooiseweg vroeg om een geluidswerende gevel en er was de wens om in het kinderdagverblijf geen radiatoren toe te passen maar bijvoorbeeld vloerverwarming. Vanwege de 24-uur zorg, die wordt verleend door Wipsa Kids, is het noodzakelijk om het kinderdagverblijf ook 24 uur per dag te verwarmen. Dit pakket van wensen c.q. eisen hebben geleid tot het toepassen van een warmtepompsysteem in combinatie met een lage temperatuur afgiftesysteem.

 

Warmtewinmuur
Het unieke van het systeem is de warmtewinmuur die de bron is voor de warmtepomp. De warmtewinmuur is een gesloten buitengevel van het gebouw die op de zon is georiënteerd en de eis van een dove geluidswerende gevel bij het complex sluit hierbij aan. De muur vangt zonnestraling op en onttrekt laag thermische energie aan de omgevingslucht. De gratis warmte wordt met de warmtepomp naar een bruikbaar hoger temperatuurniveau gebracht en via vloerverwarming in het kinderdagverblijf en de algemene ruimtes van de zorgappartementen afgegeven.

 

 

 

 

Amsterdam - Kinderdagverblijf Wipsa-Kids en zorgappartementen

Programmakinderdagverblijf en 16 zorgappartementen
StatusOpgeleverd - Verkocht
Ontwikkeling en risicoJanssen de Jong Projectontwikkeling B.V.
ArchitectLeijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen Architecten
UitvoeringJanssen de Jong Bouw B.V. , Hengelo
Deel dit project