Helmond - Vossenberg

Herstructurering voormalige Dierenbuurt
Vanaf eind 2003 is in Helmond, nabij het stadscentrum, gestart met de herstructurering van de voormalige Dierenbuurt, omgedoopt in Vossenberg. Door een eenzijdig woningaanbod trokken steeds meer mensen weg uit de wijk, ontstond er een concentratie van probleembewoners en leegstand.

De gemeente Helmond ging in eerste instantie uit van het slopen van de hele wijk, om vervolgens een gevarieerd woningaanbod te realiseren. Dit plan bleek te kostbaar. 

Janssen de Jong Projectontwikkeling werd ingeschakeld en zij inventariseerde de wijk. Uit deze inventarisatie bleek dat zo’n 140 van de 550 woningen gerenoveerd konden worden, vanwege prima woonplattegronden en de karakteristieke uitstraling.

Deze woningen en het bestaande groen worden de ankers van de nieuwe wijk. De gemeente Helmond, Woonpartners, de bewoners en Janssen de Jong waren het snel eens over deze aanpak.

Inmiddels is gebleken dat de aanpak werkt. Er was veel belangstelling van de bevolking van Helmond voor het plan, ondanks het vroegere negatieve imago. Er is een gedifferentieerd woningaanbod gerealiseerd, waarvan 50% huurwoningen en 50% koopwoningen.

In deze wijk zijn 255 verouderde woningen gesloopt waarvoor in de plaats ruim 400 nieuwe koop- en huurwoningen zijn gebouwd. Op de bouwkavels zijn nieuwe woningen in een moderne jaren ‘30 stijl gerealiseerd. Het betreft zowel huur- als koopwoningen, geschikt voor een brede doelgroep met speciale aandacht voor de senioren en starters.

Gunstige ligging
De buurt ligt erg gunstig in de stad. Op loopafstand ligt het stadscentrum met alle winkels, het gemeentehuis, de bibliotheek en vele gezellige restaurantjes en cafés. Ook het bus- en treinstation zijn op korte afstand gelegen. Per auto is de doorgaande weg van Deurne naar Eindhoven in enkele minuten bereikbaar. 

Helmond - Vossenberg

Programmacirca 400 woningen
StatusOpgeleverd - Verkocht
Ontwikkeling en risicoJanssen de Jong Projectontwikkeling B.V.
ArchitectInbo Architecten, Van Aken Architecten en Magis van de Berg Architecten
UitvoeringJanssen de Jong Bouw B.V.
Aanleg infraJanssen de Jong Infra B.V.
ReferentiesGemeente Helmond, dhr. G. de Wilde en dhr. W. van den Heuvel
Deel dit project